Luxemburg och annat :)

 

Lite nyheter då och då kanske inte skadar 😉

Tävlingssäsongen är igång och resultaten börjar trilla in 🙂 Första brukscertet i år står Speja & Anneli för – i sök 🙂

Orka och jag har varit i Luxemburg och hälsat på Steffie & Jean-Marc! Så skoj och lika trevligt som sist 😀
Lux16
Sist var när Orka parades med Ready för att S-kullen skulle bli till.
Vi hade sköna dagar med härliga promenader där vi pratade om det ena och det andra. Så klart mest kelpie prat, om individer, avel, egenskaper etc.
Lux3

Alla Steffies hundar är pigga, glada och sociala vovvar. Så klart var det extra skoj att få se ”Fly Fly” – VIP’s syster – och ”Ruby” – ”Aussie’s syster – i jobb med Mantrailing. VIP är ju här och Maria Dalhberg och jag planerar ju att ta in sperma från ”Aussie”.
Lux18
Lux19
Mantrailing var inte vad jag hade trott 😉 Jag hade förväntat mej typ IPO-spårning i bostadsområdet – där det gick både folk och hundar till höger och vänster, men hundarna jobbade snabbt och med hög nos. Alla hundarna hittade till personen i slutet. Verkligen intressant att få se och att få prata med instruktörerna. Tack för att jag fick vara med!
Båda flickorna var motiverade och koncentrerade och jobbade på 🙂

Vi var också på Luxemburgs INTERNATIONELLA utställning och Orka vann championklassen och fick då cert. Vinner man CH-klassen i Luxemburg så blir hunden LUX CH – så det blev Orka. Hon vann även bästa tik-klassen och fick då CACIB, samt blev BIR. I och med det CACIB:et utomlands så blev hon C.I.B. – INT UCH med arbetsmeriter. Hon har ett här från sin första utställning 2010 och det ska gå 1 år och 1 dag mellan dem. Det har vi fyllt med råge 😉
Skoj att det gick bra 🙂 Hade för första gången klätt mej i kjol och kavaj på utställning. Hade jag aldrig trott skulle hända 😛 Haha! Nåja, inomhus och internationellt 😉
Tänkte att det nog fick bli den sista utställningen för Orka. Det är ju inte min favoritsysselsättning och hon har lagt på sej en himla massa päls efter kastreringen. Domaren – som förresten var från Norge – konstaterade att det var så och att det är pälsen som ger henne ett något kompakt intryck. Vi fick ingen kritik, men hon sade det när vi hade fått vårt BIR. Och att Orka vann på sina fina rörelser mot hanen 🙂
Men vi får se. Det vore kul att hälsa på A-K på Åland i höst igen. Jag måste ju lämna tillbaka kopplet som jag fick med mej hem 😛 Och då får jag ju lov att ställa i så fall 😉 Jag har en urtunnings-sax 😀 😛
Lux1
Lux2

( Hundar utan bruksmeriter får titeln C.I.E. – INT UCH utan arbetsmeriter. De ska ha 4 CACIB i minst 3 länder med minst 1 år och 1 dag mellan de CACIB som man vill använda ).

Det känns bra att ha fått se både ”Ruby” och ”Fly” i arbete. VIP är ju här, så vi vet att han har lämnat trevliga avkommor. ”Ruby” är ju intressant med tanke på ”Aussie” – och jag är nöjd med vad jag såg 🙂 Social och trevlig.
Lux22
Lekte med henne med en tyg-frisbee och hon gillar verkligen att jaga och ta den. Försökte få till kamp, men det vet hon inte riktigt vad det innebär. Ingen har kampat med henne. Dock så grep hon när jag skojade och drog undan den. Fick även känna på en ”miss” som tog i handen 😛 Har ett litet blått minne med mej – som man bäddar får man ligga 😉
11096656_10202647329984697_5076848452492515530_n

Förstås även de andra, som är släkt med släkten 😉 ”Flash” är tex. syster till Callicoma Liquorice mormor Callicoma Ruby Red, som Mandy har en del kullar efter.

Tänker på detta när jag läser utskick från SBK som hade kommit med mailen via SVEKK när jag kom hem. Ursprungligen från en av SBK:s rasklubbar – där man frågar vad de andra klubbarna tycker och ber om stöd för x i alla rutor på MH för att få avla på hundarna.
Citat:  
Det är mycket viktigt för rasklubbarna att hela tiden arbeta för att förbättra bruksrasernas egenskaper. Svenska …………klubben ser det nödvändigt att skärpa kraven avseende den mentala statusen på våra avelsdjur.
TEXTEN ÄR INTE GÄLLANDE KELPIE! Men så klart får man en tankeställare.

Kontakttagande: Vi ser ett ökande problem med hundar som har stor rädsla, aggressioner och försvar. Dessa blir problemhundar som har svårt anpassa sig i samhället.

Hantering: Vi ser en ökande trend avseende problem när hundar skall hanteras och där individerna avvisar detta med bettförsök. Detta skapar problem bl a inom tjänstehundssektorn där hundar skall hanteras, lyftas mm. Vi får även alarmerande rapporter från veterinärkåren om hanteringsproblem.

Det är därför av stor vikt att detta beaktas vid avelsarbetet.

Skottfasthet: Med tanke på arvbarheten ser vi det som självklart att aldrig avla på skotträdda eller skottberörda hundar.

Ja, så klart x i alla rutor – i min värld!!!! Och även andra värden som borde ha vissa rutor som inte accepteras.
Avel är inte lätt, vem har sagt det 😛 Vi vill ha friska hundar och hundar med mycket ”motor” och utan en massa rädslor. Avelsbasen på kelpie är lite snäv och man behöver få in nytt då och då. Hundarna i utlandet är inte MH/MT-testade och det är svårt att veta hur de är om man pressar dom på test – även fast de är trevliga och ”normala” till vardags.
I Australien avlar de flesta på exteriör. En del gör även annat med hundarna än utställning – som tex. vallnings-tester, agility, lydnad, rallylydnad, HTM etc. Det är ändå svårt att jämföra med vårt svenska bruks och tester. Det man i alla fall kan se är att många verkar ha vallanlag kvar, trots att de inte är avlade på det. Ett gott tecken att det ändå ligger kvar – men de är så klart inte som Working kelpien i det hänseendet – eftersom WK är avlad enbart på vallanlag. WK tycks istället vara mera ljudkänslig ( skott tex ) och har mera HD.
Man får lov att träffa dem och bilda sej en uppfattning. Ju fler i släkten man kan träffa desto bättre.

”Motor”, ”tryck” och kamp vill vi ha. Livlighet, socialitet, men också hundar som kan avreagera och fungera i alla miljöer. Den ultimata hunden 🙂

Det räcker inte att ha en massa jakt och kamp om man har ”rädslor”. Det kan överbrygga mycket att ha ”driv”, men inte allt och inte i alla sammanhang. Förmåga att hantera händelser i nya miljöer och övervinna rädslor är viktigt för koncentrationen. Mycket som ska vara på plats.
Satt och tittade på ett mail från Maria Dahlberg med hanar som uppfyller vissa kriterier på MT ( de flesta har också bruksmeriter ) – bl.a. minst 4 på social nyfikenhet och säkerhet, minst 3 på nyfikenhet och 5 på skott – motsatt värde mot MH – ifall nån undrar 😉 De allra flesta av dessa har även trevligt socialt samspel och är med i matchen på första delens lek och kamp.
Det är 25 hanar på listan och de flesta är nära – för nära – besläktade med ”mina”… Så, en generations utavel då och då – så kan man använda flera av dem 😀
Tänker just nu på Reka 🙂

Å så lite mera bilder då 🙂
Lux4 Lux5 Lux6 Lux7 Lux8 Lux9 Lux10 Lux11 Lux12 Lux13 Lux14 Lux15  Lux17   Lux20 Lux21  Lux23  Lux25 Lux26 Lux27 Lux28 Lux29

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Luxemburg och annat :)

  1. Marie skriver:

    Gratulerer med Lux champion og CIB tittel på Orka 😀 Det så ut som en fin tur 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s