Vilken helg!

Vilken dag!!!!
I lördags morse fick jag se svartgröna fläckar från Yra efter rastningen. Och inga tecken på att hon hade börjat öppna sej alls. Helt lugn och som vanligt, förutom att frukosten inte smakade, men den hade hon ratat tre morgnar. Lite småflåsig i fredags, men det var varmt och hon gick ut och in. Låg i skuggan och gnagde ben och hässjade inte när hon låg inne eller i skuggan. Nåja, ringde djursjukhuset och åkte in. Väl där började hon hässja och även frysa. Temp 37.5 och ganska öppen 😨 På röntgenbilden syntes 7 valpar vid en snabb räkning. På ultrat såg man 2 som mådde bra och 2 utan hjärtverksamhet. Övriga letade man inte efter, utan förberedde för snitt.
Valparna var mycket trötta och de fick jobba ordentligt med dom! Yras livmoder hade vridit sej och var ful av syrebrist och blödde en hel del, så hon kastrerades pga det. Tråkigt, men livsnödvändigt.

Beräknad valpning från första parningen var på onsdag i vecka 35, men hon parades sent i löpet, så jag gissade måndag. Men det blev SM-valpar 😉 4 hanar och 4 tikar  Jag trodde nog inte att jag skulle ha med mej mer än kanske 2 hem, men de fick liv i alla 8!
Vi pratade om det och jag har själv räddat en valp hos en vän i Australien. Jag höll på med henne i 20 minuter och hon lever och är frisk. Man får inte ge sej för tidigt och man får gnugga ganska bryskt! Håll nu tummarna för att allt fortskrider väl!

När jag hämtade Yra hos Annette 14 dagar innan beräknad valpning, så tyckte jag inte att hon var jättetjock. Tänkte 5-6 valpar kanske. Men sedan har hon vuxit fort! Varför livmodern roterade vet man inte. Stor kull kan möjligtvis bidraga och med det också nöjet att ligga och rulla sej på gräsmattan. Man vet inte. Det ska inte vara något ärftligt i alla fall.
Jag vet en tik som råkade ut för samma sak, men hennes livmoder rupturerade under snittet, så hon var illa ute med en stor blödning. Dock gick allt bra för henne och hennes valpar 🙂 Hon hade haft stora kullar tidigare och även denna gången.
Nåja, hoppas att det var en engångshändelse. Jag slipper det gärna igen.

Å så i går då! Vilken dag – igen!!!
Vickulas Qayenne & Christin vinner SM i spår!!!!!! SUPER MEGA GRATTIS till er!!!!

Jag vet känslan…. Overkligt! NJUUUUUT!!!! Å så finns det en championat/SM-valp här i SM-kullen…

Fia

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s